PASTE FERICIT !

Va doresc ca in anul 2011 sa descoperiti si tainele bucatariei si faptul ca exista o metoda de relaxare pe cat de creatoare pe atat de gustoasa: gatitul !



Cauta pe blog retete... AICI !

PREPARATE PENTRU PASTELE 2011

PREPARATE PENTRU PASTELE 2011

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

66. BRIOSA URIASA


Salut din nou!
Ce ziceti de o reteta de briose?
Pare destul de greu...dar va voi dovedi ca nu este asa.
Un sfat, ca tot v-am obisnuit sa va propun ustensile pentru bucatarie, ar trebui sa va achizitionati o masina de facut paine. Se numeste de paine dar are mult mai multe merite. Astfel o masina de facut paine poate coace si...ati ghicit: briose...si nu numai. Poti obtine aluat dospit numai bun pentru cozonac, pasca, briose daca vreti sa le coaceti in forme speciale, pizza etc.
Pentru O BRIOSA URIASA sau 12 buc cate intra intr-o forma speciala aveti nevoie de urmatoarele:
-300 g faina
-12 g drojdie
-30 ml lapte
-3 oua
-120 g unt
-60 g zahar tos
-3 pliculete zahar vanilat (24-30 g)
-optional: arome dupa gustul vostru (eu folosesc 2 esente mici de rom); eventual coaja rasa de lamaie sau portocala
-120 g umpluturi diverse (stafide, ciocolata alba sau neagra, cacao, nuci, migdale etc.)
-un praf de sare.
Untul il topim la foc mic si-l lasam la racit dupa care il vom amesteca cu zaharul tos si cu 150 g de faina.
Drojdia o amestecam cu laptele caldut, o lingurita de zahar si doua linguri de faina apoi o lasam deoparte la caldura.
Mixam ouale intregi cu un praf de sare, adaugam restul de 150 g de faina, pliculetele de zahar vanilat, eventual esentele si celelalte mirodenii.
Urmatorul pas in cazul in care aveti deja o masina pentru facut paine ar fi introducerea celor trei compozitii in cuva masinii, completarea cu umplutura dorita si gata...peste 3:17 minute ar rezulta o briosa uriasa.
Daca nu aveti deja masina pentru paine amestecati bine compozitiile rezultate dupa operatiunile de mai sus si lasati la dospit aluatul rezultat pentru o ora, langa o sursa de caldura.
Formele pentru briose le ungeti cu ulei si le tapetati cu faina sau cumparati chese speciale, apoi amestecati si umlutura, umpleti formele doar pe jumatate cu aluat si le mai lasati sa cresca 10 minute in forme la caldura*.
Se coc aproximativ 30 minute la 180 grade Celsius.
*la caldura inseamna ca tineti aluatul eventual pe aragaz pe un ochi de aragaz evident stins si un alt ochi de la aragaz va sta aprins degajand caldura necesara dospirii.
Va urez succes si pofta buna!
P.S. Atasat vezi pozele cu ce a iesit la mine ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu