Socrul meu a cumparat un pachet de burta de vita si apoi m-a sunat sa ma intrebe ce trebuie sa mai faca pentru a manca o ciorba de burta?Usoara intrebare, destul de complicat raspunsul.
A venit implicit urmatoarea enumerare:
-1 pachet de burta de vita (ideal prefiarta...scrie pe punga),-3 morcovi,
-1 ceapa,
-1 radacina patrunjel,
-o bucatica de telina radacina,-6-8 boabe piper negru,
-2 foi dafin,-1 lingura sare,
-6 galbenusuri oua,-4 linguri otet,-800 ml smantana,
-1 lingura faina,
-8 catei usturoi,
- bucati de gogosar rosu murat.-mult elan si voie buna.
Spalam burta de vita si o punem la fiert intr-o oala mare...va fierbe mult si bine daca nu este prefiarta si doar 30-40 minute daca este prefiarta. La fiert , odata cu burta punem 2 morcovi intregi curatati de coaja, ceapa intreaga, telina, radacina de patrunjel, foile de dafin, piperul boabe si lingura cu sare.Dupa ce am gustat carnea si am constatat ca este fiarta, strecuram intr-un vas zeama si punem carnea intr-un vas. Cat timp se racoreste zeama de carne taiem fasiute burta de vita, de marimea degetului mic. Aruncam legumele fierte.
Intr-o oala maricica batem cele 6 galbenusuri, cu faina desfacuta in smantana , otetul, ustroiul maruntit,adaugand zeama strecurata in care a fiert burta, putin cate putin, batand cu telul, ca la mamaliguta. Dupa ce am realizat zeama, adaugam gogosarul murat taiat marunt si abia apoi o dregem de sare.Morcovul ramas in curatam si apoi il dam pe razatoarea mica. Intr-o tigaie turnam 2 linguri de ulei, il incingem si punem cu grija morcovul ras la prajit pentru 2-3 minute.
Morcovul prajit in varsam in oala de ciorba cu tot cu ulei. El va ramane la suprafata dand un aspect placut ciorbei de burta.
La servire se poate completa cu: smantana, otet, mujdei, piper, sare....dupa gustul fiecaruia.Spor la treaba si pofta buna!P.S. BURTA FIARTA DE VITA POATE FI SERVITA DOAR CU HREAN SI USTUROI, daca reteta de ciorba vi se pare prea complicata....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu